Collection: Unit 5 - Reflective Document - Lydia Moss 17/18

Section D

Review Fine Art

Details

Review Fine Art

The fine art piece I chose to review was featured in the centre of the main buildings open space. It was a large slate where a story began, and everyone added a part to the story. One of my favourite parts about this was the size as it was a very large board it drew you towards it and the concept reminded you of games used to play when your child but now that you're older the story can be longer and crazier which excites you. Also, the concept of being able to add what you're thinking about that your unique mark on the installation. They also offered drinks and sweets as a bribe if you add to the story you got something at the end which works effectively to get people involved within the piece. As I got to that installation many people had already contributed to the story so even though it was in bright colours it was a lot of effort to read it. I took the approach of writing something that didn't make sense at all to the story but worked with the previous sentence whether this was something they wanted us to do varied from person-to-person as I didn't find it interesting to stand and read something for 10 minutes before being able to participate.

After speaking to Alicia (a designer from this piece) she expressed with me her original influences and ideas of the piece.

 ‘The general idea was to just have a chilled environment where creatives could have conversations, listen to music and socialise. The idea of having a story wall came after that. We wanted to make a collaborative story to see how creatives would engage with text/writing in a relaxed social environment.’

Having this knowledge guided me towards an understanding of the process behind the final piece, and how they wanted their installation to be received by us the audience. My initial response was from an unknown audience members point of view and once I had spoken to her, I thought this group achieved what they were aiming for within the project. For this final piece you did not need to know the process to the installation to be able to understand it which made it pleasurable for everyone.

Details
Details

Review Theatre and Screen

The next piece I chose to review was the ‘Sexy Food Installation’ as I liked the way they created a scene of a massive brick wall. We were encouraged to write on the wall (a bit like graffiti on school toilet walls). The wall had three holes in it which you could look through. In each hole you could see a food scene imitating humans in sexual ways. For example, two chillies intertwined in a bed! This was clever as we could understand the story and idea but also contained a lot of humour. However, I also felt it was very casual as they had gone for comedic effect, but the lighting could of enhanced even more by experimenting with spotlights.

This group also stayed near the installation to watch people's reactions as many people were intrigued by the title. I believe that this is something that is really appealing to this generation so that installation got the best result I felt out of the target audience which were there fellow students.

To discover the ideas behind this design I spoke to a member of the group who responded,

‘We were trying to push the idea of making healthy food attractive to the extreme’

After gaining this information I felt like they had taken their subject matter to such height on the comedic spectrum that it seemed like they were ‘taking to mick’ as it became so unrealistic. I also found the approach very clever as it was over the top it made more of an impact on the audience, becoming one of the most memorable pieces within the festival.

Details

Review Theatre and Screen

Details

Review Theatre and Screen

Details

Review Theatre and Screen

The final piece I wanted to review was slightly different to the others as this is more meaningful and affected each one of us in there. This was the idea that to me stood out as they had focused on paperwork and student debt they had covered in office desk and walls in different paperwork to do with the fees and loans we all must pay but overall, disagree with. The message was clear and made you think because it affects you personally it really stood out to me, in some sense it was quite controversial which I liked as they weren't hesitating to say the truths of what we all think in artistic format which I personally think hits you more when it's not spoken but you can only see it. This was based in an isolated corner of the lecture theatre which even though it had many other installations around it that were using sound and light the simple white light and silence created an awe around it. This was very different to the other two found interesting as they were more comedic and entertaining whereas this was more personally emotional.

‘We were trying to take the idea of how invasive the questionnaire was and transfer it into a serene setting! Almost like how you're bringing it into your home.' 

Without this knowledge from the designers the piece was very self-explanatory and even when I gained this knowledge it didn’t change the way I viewed it. This only enhanced my reference making it more specific to the situation. The idea behind this targeted the audience really well as it is something that effects every student so without process knowledge you instantly knew the subject matter. In my opinion all three installations stood out in different ways. However, they all had one feature in common which was the size i.e. they were all big and a visual impact.

Details

Comments


    Add comment

    Fields marked by '*' are required.